Jistě už jste slyšeli o avokádu, víte ale, jak jej lze využít, o jakou rostlinu se vůbec jedná?

Avokádo si můžete vyzkoušet nejen při vaření. Podívejte se na informace o Hruškovci přelahodném, která právě avokádu plodí. Toto ovoce si jistě našlo místo i v české kuchyni a to zejména díky jeho skvělé chuti a faktu, že neobsahuje téměř žádné množství cukru. Už z této informace vám musí být jasné, že často používá při snižování váhy. To ale není vše.

Avokádo má v sobě několik látek, které vaše tělo ocení

Avokádo má typicky hruškovitý tvar, nicméně možná jste viděli i avokádo kulovitého tvaru. Jeho barva je pak žlutozelená nebo černo fialová s tím, že uvnitř najdete krásnou dužinu v barvě nažloutlé až zelené. Uvnitř pak vám možná bude klást odpor tvrdá a nepoddajná pecka. Velké může být až 20 centimetrů. A co avokádo obsahuje? Jde zejména o:

  • Minerální látky
  • Antioxidanty
  • Nenasycené mastné kyseliny
  • Vitamíny a vlákninu

Již ze samotného výčtu vám musí být jasné, že zdravější už ani být nemůže. Avokádo má také schopnost snižovat hladinu cholesterolu a předcházet tak závažným zdravotním problémům. Často se můžete setkat s názory, že ne všem úplně bude chutnat, nicméně není to způsobeno ani tak jeho chutí, jako spíš tím, že lidé nevědí, jak poznat zralé avokádo a zkonzumují tak nezralé, které není příliš chutné. Je důležité zmínit, že zralost avokáda nepoznáte podle barvy slupky, existuje totiž mnoho druhů a barva vás tak může zmást. Přesto by jste měli avokádo zařadit do svého jídelníčku. Jedná se o sezóní ovoce, ale dá se sehnat i v průběhu roku. Výborná je avokádová pomazánka nebo  salát z avokáda.

Avokádová pomazánka

Nedozrálé avokádo ponechte ležet pár dní doma

  • když koupíte avokádo nedozrálé, je to jednoduší, během pár dní vám totiž doma dozraje
  • co je však horší, když koupíte avokádo přezrálé, se kterým už neuděláte vůbec nic

Jednou z nejvěrohodnějších metod, je odloupnutí stopky již v obchodě, pokud bude pod stopkou žlutá barva, je avokádo tak akorát.

Řídit se můžete také vašimi prsty, přezrálé avokádo, je příliš měkké. Avokádo se také využívá v kosmetice a blahodárné účinky má především na pleť a vlasy.
Při použití v kuchyni je potřeb ho řádně vypeckovat a poté ho můžete použít do nejrůznějších salátů a jídel. Jaký recept zvolíte, je už jen na vás.

Pokud vás zajímá nejen exotické ovoce, jako je avokádo, přečtěte si další články o ovoci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *