Bazalka se dá používat na různé způsoby

Její původ pochází z Indie, ačkoliv ji mnozí známe spíše z italské kuchyně. Ovšem již ve starověku se rychle šířila po okolních státech. Dokonce v Egyptě ji dávali faraonům do hrobu. Ne jako rostlinku, ale vyráběli z ní vonné bazalkové oleje. Římané ji zase pro změnu používali jako účinné afrodiziakum a díky nim si vysloužila přezdívku „kouzelnice lásky“. A že své kouzlo skutečně má, to můžeme poznat sami, když ji vezmeme do ruky a zlehka k ní přivoníme.

Bazalka jako zdravé koření

Ve volné přírodě bazalku nenalezneme. Jedná se o jednoletou rostlinku, kterou si můžeme ale bez větších problémů vypěstovat doma. Je pravdou, že se dá zakoupit v obchodě jako sušené koření, ale to rozhodně nenahradí tu odlišnou čerstvou a svěží chuť.
V kuchyni se dá použít různými způsoby. Můžeme s ní dochutit pokrmy, vyrobit si bazalkový olej nebo pesto.

Jak na kvalitní bazalkové pesto

 

Vyrobit si tento pokrm není vůbec nic složitého.

Čerstvé lístky bazalky vhodíme do mixéru a rozmixujeme.

Poté k nim přilijeme trochu oleje, co běžně používáme v kuchyni, klidně může být řepkový nebo slunečnicový či olivový.

Opět pořádně promixujeme, dokud nám nevznikne dobře propracovaná pasta. Tu pak zlehka osolíme a dokonce můžeme přidat trochu piniových oříšků a chybu neuděláme ani s drceným česnekem.

Jen tady pozor. Česnek má přece jenom dost výraznou chuť, tak ať si zbytečně nezničíme tu báječnou chuť a vůni bazalky.

Vyrobte si domácí bazalkový olej

Není nic jednoduššího, než si ho vyrobit. Zde zužitkujeme nejen lístky bazalky, ale i tužší stonky, které bychom jinak vyhodili. Příprava není nijak složitá. Lístky bazalky asi tak na 10 vteřin spaříme, stonky necháme zhruba o 10 vteřin déle měknout. Poté je dáme do oleje a mírně zahřejeme. Tím se skvěle uvolní chuť i vůně bylinky. Necháme vychladnout, přecedíme a dáme do lednice.

Bazalku můžeme zpracovat i jinými způsoby

Klasicky si bazalku můžeme nasušit, ale i zamrazit. Určitě znáte malé zásobníčky na ledové kostky. Stačí bazalku do nich nasekat, zalít máslem nebo olejem a nechat na rovné ploše zmrazit. Pak se dá snadno vyloupat do sáčku a uzavřít. Po celou zimu tak můžeme mít čerstvou bazalku připravenou po ruce.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *