Rozhodli jste se upéct něco dobrého?

Než jste otevřeli svoji spíž a ledničku, tak jste si mysleli, že všechny suroviny máte k dispozici.
Ovšem někdy se zkrátka stane a ty nejvíce potřebné chybí.
Nemusíte to vzdávat, některé se totiž dají nahradit a možná ještě ušetříte.

Co dělat, když nám něco v kuchyni chybí

Prášek do pečiva

  • pokud máme doma rum, tak nám 4 lžíce postačí jako náhražka
  • bílky pořádně vyšleháme do tuha, s trochou studené vody a soli
  • přidáme trochu jedlé sody nebo cukrářské droždí

Želatina na dorty a buchty

  •  lze ji nahradit uvařeným pudinkem, ale místo mléka dáme vodu
  • výborný je agar, ale ten se nekupuje do každé domácnosti

Domácí pudink

  • lze ho nahradit jemným škrobem, promíchaným s vanilkovým cukrem, případně vanilkovou esencí
  • pudink se rád připaluje, buď ho můžeme stále míchat nebo strany a dno hrnce vymazat máslem

Vejce došlo

  • při přípravě koláče 1 kus vejce nahradíme 1 lžící oleje
  • 1 vejce nahradíme, když smícháme 3 lžičky vody se 2 lžícemi kukuřičného škrobu
  • pokud děláme lité těsto, poslouží i půlka banánu
  • 1 lžička rozmixovaných lněných semínek a 3 lžičky vody nahradí 1 vejce
  • pokud máte arašídové máslo, tak použijte ho v poměru na 1 vejce 3 lžičky másla
  • 1 vajíčko skvěle nahradí 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky studené vody a 1 lžička oleje

Pokud budeme vajíčka vařit a přidáme k nim lžíci soli, tak vám nepopraskají, pokud ovšem nebyla porušena skořápka.

Potřebujete rychle oloupat vejce?

Jednoduchá rada, po uvaření vodu slijete, zatřesete s nimi v hrnci a tím narušíte skořápky. Pak je zalijete studenou vodou. Ta když se dostane do prasklých skořápek, tak loupání bude jedna radost.

Tvaroh

  • ten se moc nahradit nedá, ale pokud je ho málo, tak vám skvěle poslouží jemně nastrouhaná brambora, dokonce bude i chuť příjemnější a jemnější
  • přidáním vanilkového pudinku zase zabráníme vytékání z buchet nebo koláčů
  • stejně tak bude jiná chuť po přidání vanilkového smetanového jogurtu

Máslo

  • pokud máte doma avokádo, tak jej můžete použít místo másla na pečení i na pomazánku a jedná se o skutečně zdravější verzi
  • do litého těsta se dá použít řepkový olej a to v poměru na 100 g másla použijte 75 ml oleje
  • i banán nahradí skvěle máslo v koláčích
  • moučníky se dají odlehčit hustým selským jogurtem
  • do sladkého pečiva lze použít dýňové pyré

Ztuhlé máslo z lednice dá pěkně zabrat, když si ho chcete namazat na pečivo. Použijte škrabku na brambory a hoblinky másla jsou rázem na světě bez větší námahy.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *