Dobrý moučník je chloubou hospodyňky a na to je potřeba těsto

Jenomže ne vždy se v kuchyni vše daří tak, jak bychom chtěli nebo dokonce potřebovali.

Příprava těsta je vždy nejdůležitější součástí povedeného dezertu, moučníku, koláče nebo zákusku.

Jak si můžeme usnadnit přípravu těsta

Sníh z bílků

  • vždy je lepší šlehat ho v široké nádobě, bude lepší a nadýchanější
  • do piškotových těst se musí zamíchávat naposledy a velmi jemně s citem
  • bude pevnější když ho trochu přisolíme
  • pokud potřebujeme sníh do kremrolí, tak do ušlehaného přidáme pár kapek octa, bude lesklý a chutný

Palačinky

  • do těsta přidáme lžíci rumu nebo trochu sodovky a necháme hodinu odležet
  • půjdou lépe obracet, pokud přidáme do těsta trochu rozpuštěného másla
  • do těsta se nemusí dávat vejce, ale s nimi budou pružnější
  • použít lze hladkou i polohrubou mouku

Křehké těsto

  • pokud se nám příliš drobí a nejde vyválet, přidáme lžíci tvarohu
  • těsto které chceme vyválet pokryjeme fólií a válečkem rozválíme, těsto se nebude lepit

Bábovka

  • pokud nejde vyklopit, dáme na formu mokrou utěrku a za chvíli vyzkoušíme
  • formu postavíme do hrnce se studenou vodou
  • dbáme na správné a pořádné vysypání formy

Piškotové těsto

  • když nakonec přidáme lžíci másla nebo oleje, bude déle vláčné
  • přidáním vařící vody do vyšlehaných vajec vytvoříme chutnější piškot

Barva těsta na koláče

  • lepší barvu získáme dvěma lžícemi vanilkového pudinku rozmíchaného v trošce mléka
  • okraje koláčů, vánočky nebo mazance budou vypadat lépe, když je potřeme rozšlehaným vejcem

Rovnoměrné upečení korpusu

  • pokud se při pečení korpus uprostřed zvedá, pomůžeme si obyčejnou makaronou / těstovinou, zapíchneme ji doprostřed, pára bude unikat a těsto se srovná
  • pokud se nám to nepodaří, nic není ztraceno, jen při rozkrojení otočíme strany a srovnáme podle výšky

Čokoládová ozdoba na dort

  • natrháme si lístky jahod nebo růže, omyjeme je, osušíme a naneseme na ně čokoládovou polevu, po zatuhnutí opatrně lístky odstraníme
  • Na fólii si naneseme zdobičkou různé ornamenty nebo tvary, vložíme do mrazáku, za chvíli vyjmeme a zapícháme do zákusků
  • škrabkou na brambory si nakrouháme šupinky a posypeme vymezenou plochu

Ořechy

  • loupání vlašských ořechů půjde snadněji když je namočíme na pět dní do mírně osolené vody
  • mletí ořechů bude snadnější, když do robota nebo mašinky přidáme lžíci cukru krupice, poté nebudou na kaši, ale jemně umleté
  • kdo má alergii na ořechy, může je nahradit opraženou strouhankou

Pomocník do kuchyně

  • trychtýř se nám vždycky hodí a vyrobit si ho můžeme sami z pet láhve s hrdlem
  • použít se dá na přelití čehokoliv včetně medu, marmelády nebo i těsta
  • jeho předností je, že ho pak nemusíme umývat

Pomocníci do domácnosti, zejména kuchyně jsou tím, co nám ulehčí čas strávený přípravou jídla nebo vařením a pečením.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *