Zelenina by měla být součástí našeho každodenního jídelníčku

Vesměs všechna se dá skvěle vařit, grilovat, dusit nebo úplně nejlepší je pouze čerstvá, samozřejmě jen u některých druhů.

Otázkou je, jak si správně zeleninu připravit nebo uchovat, aby byla nejen chutná, ale zároveň voňavá a vzhledově příjemná.

Pár rad, jak si poradit se zeleninou v kuchyni

Čerstvá zelenina

  • v lednici vydrží čerstvá  v krabičce vyložené papírovou utěrkou, ta dokáže vsáknout její vlhkost
  • pokud máme lednici se systémem No Frost, tak nemusíme řešit umístění zeleniny do šuplíků nebo příček, zde totiž všude proudí stejně nastavená teplota
  • vždy je nutné dát zvlášť ovoce a zeleninu, některé druhy se společnou nesnesou
  • když uřízneme salát a postavíme ho do vody, zůstane déle čerstvý
  • zvadlou petrželku stačí postříkat vodou, ihned ožije

Květák

  • když při vaření přidáme bobkový list, odstraníme zápach
  • vaříme krátce, jelikož se brzy rozvaří

Rajská jablíčka

  • někdy jsou příliš měkká, tak je lépe nakrájíme, když je vložíme na deset minut do ledové vody
  • pokud je potřebujeme sloupnout, tak je přelijeme vařící vodou, slupka půjde hladce dolů

Brambory

  • když je vaříme ve slupce, tak nepopraskají, když dáme do vody trochu octa
  • na druhou stranu je snadno oloupeme, když je před vařením nakrojíme a ihned když jsou vařené, tak prolijeme studenou vodou

Brokolice, fazolky, hrášek

  • při vaření nebudou cítit a zůstane jim pěkná barva, když do vody přidáme chlebovou kůrku
  • také můžeme přidat přidáme lžičku prášku do pečiva
  • vaříme bez pokličky
  • barva jim zůstane, když slijeme vařící vodu a prolijeme studenou vodou

Křen

  • pokud ho chceme mít jemný, tak ho před podáním trochu osolíme
  • výborný je v kombinaci s kyselejším jablíčkem
  • dá se namíchat i s plnotučnou hořčicí

Další informace o zelenině a tipy jak na to, najdete na magazínu zdraví Zdravý blog.

Máte i vy nějaké dobré rady jak naložit se zeleninou, aby nám lépe chutnala nebo déle vydržela?

Podělte se s námi o další možné tipy, které obohatí naši kuchyni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *