Hitem letošního jara je určitě sběr aromatické rostliny, lesního zázraku, nejen pro svoji chuť, ale i pro jeho mnohé zdravotní účinky.
Stále více lidí se vydávají do listnatých lesů, kde se česnek objevuje hlavně ve velkých porostech. Jen se nesmí sbírat v přírodních rezervacích, i když se nejedná o chráněnou bylinu.

Jedná se, jak už asi víte o medvědí česnek

Listy se sbírají časně na jaře, kdy má největší sílu, jen se musí dát pozor na záměnu listů, lidé si je pletou s konvalinkou nebo ocúnem, které jsou jedovaté. V praxi jsou každým rokem známé otravy. Lidé alergii na česnekové silice mohou mít potíže s dýchacími cestami nebo otokem krku.

 

Proto sbíráme česnek, jen když ho dobře poznáme, a to tím, že pomneme list mezi prsty a přičichneme. Jemná česneková vůně nás určitě přesvědčí.

Medvědí česnek konzumujeme hlavně čerstvý, může se ale i nasušit, či zamrazit. Pokrájený syrový je nejlepší přidávaný už do hotového jídla, kdy má v sobě nejvíc zdraví prospěšných látek.

Medvědí česnek obsahuje hodně vitamínu C, minerální látky, jod, flavonoidy, fruktozu, bílkoviny, silice, aminokyseliny, chlorofyl. Má antibakteriální účinky, snižuje srážlivost krve, cholesterol, krevní tlak a hladinu cukru v krvi, předchází srdečním chorobám a ochraňuje tělo před rakovinou, pomáhá při průjmu, bolesti břicha, při zánětech průdušek, rozšiřuje cévy, působí proti revmatismu, je žlučopudný, čistí ledviny a dokáže ničit i zlatého stafylokoka.

Pro svou specifickou chuť je medvědí česnek oblíbený jako přísada do pokrmů, je výborným kořením do masových vývarů, zeleninových salátů a polévek. Medvědí česnek je také skvělý nasekaný na chlebu s máslem.

Vyzkoušejte recept na pesto z medvědího česneku a další zajímavé recepty s použitím medvědího česneku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *