Candát se u nás dělí na dva základní druhy

 

Candát

Tím známějším je takzvaný candát obecný, který se také hojně používá v našich kuchyních.

Jedná se o dravou rybu s protáhlý, z boku zploštělým tělem.

Candát patří mezi dravé ryby.

Poznáme ho podle štíhlého těla.

Vyskytuje se hlavně tam, kde je čistá voda s dostatkem kyslíku. Obojí ke svému životu nutně potřebuje.

Původní domovinou je východní a jihovýchodní Evropa.

Zdravotní přínosy rybího masa

Kromě toho, že candát podobně jako jiné ryby, obsahuje omega 3 mastné kyseliny, je také bohatý na vitamín B. A to dokonce tak, že všechny druhy vitamínu B (niacin, tiamin, vitamin B6, B12 a kyselina pantotenová) jsou v jeho mase obsaženy. Tyto ve vodě rozpustné vitamíny hrají zásadní roli v metabolismu buněk. Thiamin pomáhá při rozpadu cukrů a aminokyselin, aby byly snadno dostupné pro tělo. Niacin pomáhá tělu rozebrat sacharidy, tuky a bílkoviny na energii. Niacin také hraje roli při odstraňování škodlivých chemikálií z jater a vytváří různé pohlavní a stresové hormony v nadledvinách.

Candát s máslovou omáčkou

Tento recept představuje jednoduchý způsob, jak si připravit candáta.

Na jeho přípravu budete potřebovat 30 minut. Italské bylinky, čerstvá petrželka a česnek dodají rybám skvělou chuť! Zdravá večeře s nízkým obsahem sacharidů bohatá na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 750 g filet candáta,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce italských bylinek (tymián, oregano, petrželka),
  • ¼ lžičky soli,
  • 4 stroužky česneku,
  • 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy,
  • 2 lžíce bílého vína,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 lžíce čerstvé petrželky.

Postup:

  • rybí filety osolte a přidejte italské bylinky
  • osmažte je na olivovém oleji – nejprve kůží nahoru po dobu 3-5 minut
  • poté otočte a opékejte kůží dolů
  • opékejte ještě 2-4 minuty, poté přikryjte poklicí a odstavte
  • nechte odstát 10 minut

Poté candáty vyjmeme a z pánve odstraníte připečenou kůži.

Tuk ale nechejte v pánvi. Do tohoto tuku přidejte utřený česnek, citrónovou šťávu a bílé víno. Povařte minutu na středním plameni a poté odstavte. Přidejte nasekanou petrželku a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Rybí filety podáváme přelité máslovou omáčkou.

Další  vynikající rybou pstruh, vyzkoušejte recept na grilovaného pstruha.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *