O kaki už jste určitě slyšeli a jedliho

Toto malé oranžové ovoce se pomalu, ale jistě dostává i na pulty českých supermarketů, a proniká i do jídelníčků našinců. A to především díky jeho mnoha zdravotním benefitům, které stojí za to vyzkoušet. Kaki je někdy označováno také jako pokrm bohů, a není to náhoda. Odkud ale vlastně pochází a proč je tak skvělé a ceněné?

Kaki je lesklé oranžové ovoce o velikosti broskve nebo rajčete

Sklízí se obvykle ve španělské Valencii. Je velice chutným ovocem, které kombinuje příjemnou chuť melounu a broskve doplněné o aroma vanilky. To zní docela dobře, že? Velkou výhodou je i pohodlná a snadná konzumace. Snadno se loupe i krájí, hodí se tedy třeba i na cesty nebo jako svačina do práce či do školy. Můžete jej jíst syrové, nebo jej využít v salátech, zavařit jej nebo upéci.

Jak kaki pomáhá zdraví

Kaki posiluje imunitní systém a napomáhá správné funkci metabolismu. Často se doporučuje jíst i v těhotenství, protože podporuje zdravý vývoj plodu a dodává matce dostatek vitamínů a minerálů. Dále pomáhá s:

  • je vhodným doplňkem při stresu a nervozitě
  • zmírňuje svalové potíže a posiluje kosti
  • má pozitivní vliv na zdraví srdce

Obsahuje také široké spektrum důležitých aminokyselin. Najdete v něm i fosfor, který je nepostradatelný pro lidskou tkáň, a také lykopen, což je antioxidant, který zpomaluje procesy stárnutí.

Jak kaki jíst

V mezinárodní kuchyni se kaki běžně používá v salátech. Výborná je kombinace s polníčkem a kozím sýrem. Můžete si z něj vyrobit i vlastní domácí sorbet. Kaki je přirozeně sladké ovoce, které není třeba doslazovat, a budete tak mít zdravé letní osvěžení. V neposlední řadě se z něj dají upéct třeba muffiny, nebo jej můžete použít k ozdobě dortů a jiných moučníků. Kaki je prostě jen zdravější a chutnější obdoba naší české broskve.

Určitě zachutná i vám.

Kaki salát

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *